Diamantul Negru superb pentru Inele, Lantisoare, Verighete, Pandantive si Bratari

Diamant Negru Roza Oro magazin de Bijuterii
Diamant Negru Roza Oro magazin de Bijuterii

Diamantul negru reprezinta un tip de dimant aparte, greu de gasit, caracterizat prin opacitatea sa si aspectul misterios. Diamantul negru este policristalin si nu permite patrunderea luminii. Tocmai acest aspect distinct il face aparte printre celelalte diamante, conferindu-i-se o valoare ridicata desi punctele de expertiza nu au nicio legatura cu cei 4C cu care ne-am obisnuit. Despre aceste caracteristici extrem de interesante ale bijuteriilor negre, dar si despre cel mai mare diamant din categorie voi scrie acum, intr-un text ce va putea fi cu usurinta incadrat la capitolul „curiozitati despre diamante”.

Se presupune ca diamantele negre au aparut ca urmare a caderii meteoritilor pe suprafata terestra, fiind chiar fragmente de roci.  Asta deoarece ele nu se gasesc in minele de exploatare obisnuite. Singurele diamante negre gasite pana acum au fost descoperite in Brazilia si Republica Central Africana, in urma unor sapaturi arheologice. De asemenea, pana in secolul al XX-lea, ele nici nu au primit valori estimative, doar intrebuintari, deoarece erau foarte greu de taiat si nu beneficiau de caracteristici precum claritatea sau transparenta. Diamantele negre erau initial folosite in industrie, spre exemplu in realizarea varfului de burghiu sau a altor unelte din zona de constructii. Apoi, specialistii s-au gandit ca pot profita de aspectul impresionant al unor astfel de pietre, dandu-le indicii valorii in functie de taietura. Nu este deloc intamplatoare aceasta decizie. Taietura unui diamant negru este extrem de greu de realizat. Interesul pentru astfel de pietre pretioase a crescut vertiginos, asa ca exista deja o industrie deja nisata pe astfel de bijuterii.

Iata ateva caracteristici neobisnuite care i-au intrigat pe oamenii de stiinta:

In primul rand, nu s-au gasit niciodata diamante negre in depozitele geologice obisnuite in care se gasesc toate celelalte diamante. Diamantele obisnuite s-au format in inima pamantului, la adancimi de peste 200km. De-a lungul erelor geologice activitatea vulcanica le-a adus la suprafata, accesibile omului, care le exploateaza in mine de diamant.

Diamant negru brut

Nici urma de carbonados in aceste locuri! Nici un diamant negru nu a fost gasit in minele de diamant clasice. Ele au fost descoperite in doar doua locatii pe pamant: in Republica Central Africana si in Brazilia.

In al doilea rand, spre deosebire de celelalte diamante, cele negre au o structura foarte particulara (sunt policristaline) si sunt poroase! Adica au incorporate bule de gaz. Or, spun cercetatorii, este imposibil sa ne imaginam ca exista gaze la adancimi ce depasesc 200km sub scoarta pamantului. In consecinta, ele s–au format in alta parte, nu la aceste adancimi. Si au fost datate ca fiind vechi de 2,6-3,8 miliarde de ani.

In al treilea rand, analiza atomica a determinat ca diamantele negre contin hidrogen, deci trebuie sa provina dintr-o sursa bogata in hidrogen, precum spatiul intrestelar.

De aici a venit ideea ca originea lor nu este chiar pamanteasca…

Si ce au in comun cele doua locatii unice in care se exploateaza diamante negre – Republica Central Aafricana si Brazilia?

Ei bine, acum 200mil de ani, Africa si America de Sud erau un singur continent, numit Pangeea, in care cele doua tari actuale erau lipite.

Stephen Haggerty, cercetator geolog la Universtatea Internationala din Miami, a legat toate aceste informatii iar concluzia lui este urmatoarea:

Diamantele negre s-au format in urma exploziei unei supernove in urma cu 3,8 miliarde de ani, in afara sistemului nostru solar.

In timp, praful stelar s-a condensat in asteroizi, iar unul dintre acestia a lovit pamantul acum 2,3 miliarde de ani, intr-o locatie exacta in Pangeea, care corespunde azi cu statele Brazilia si Republica Centr-africana.

Azi, tu, pe Pamant, ti-ai dori sa porti la deget o bijuterie cu un diamant provenit din explozia unei supernove acum 3,8 miliarde de ani si dinamitat pe Terra sub forma unui asteroid?

Asadar, daca v-am starnit imaginatia si dorinta de a achizitiona bijuterii cu diamante negre, va asteptam sa explorati, si sa achizitionati!

One Response

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *